Hane eller tik?

När man planerar att skaffa hund kan man räkna med att könsfrågan snart kommer upp. Folk frågar med nyfikenhet om man tänker skaffa en hane eller om man vill ha en tik. Det liknar den hysteri som råder när man väntar barn; många är helt uppslukade av förväntan över könet.

Precis som hos människor så förekommer ofta olikheter mellan könen och det är humoristiskt att observera hur lika hanarna och män kan vara, liksom hur lika tikar och kvinnor kan vara.

Hanar vill ha äventyr

Hanarna i hundpopulationen är ofta större än tikarna. Det är dock omöjligt för en chihuahua-hane att bli större än en grand danois-tik så rasen har naturligtvis betydelse för detta.

En hane är ofta kraftfull, energisk och ibland stridslysten. Om det finns en löpande tik i närheten kan du vänta dig att han försöker visa sig från sin bästa sida. Hanar brukar älska äventyr och de har en charm som kan vara svår att värja sig för.

De lugna tikarna

Tikar är ofta betydligt lugnare än hanar. Det är visserligen en sanning med modifikation då alla hundar går igenom de energiska slyngel-åren men när tonårstiden väl har passerat infinner sig en värdighet hos tikarna.

Vissa tikar kan vara snarstuckna. De vill helt enkelt göra saker när det passar dem och tycker inte om att man talar om för dem vad de ska göra. Exempelvis kan det för en tik tyckas som en mycket dum idé att gå på promenad i ösregn men samtidigt är tikar ofta milda och mer lätthanterliga.

Inte skrivet i sten

Detta är förstås mycket övergripande och baserat på en hel population. Nog kan fallet vara det omvända hos en del individer. Många gånger vet man redan själv vilket kön man föredrar eller behöver för att balansera flocken.