Köpa hund – Att tänka på!

Ni i familjen har bestämt er för att skaffa en hund. Att köpa hund innebär att det blir ytterligare en familjemedlem och då i många år in i framtiden. Men det är några saker som man bör tänka på innan jycken kommer hem. Här kommer några goda råd och tips på vad du och din familj bör fundera på och ha i åtanken inför anskaffandet av er nya familjemedlem. Oavsett hur det blir, bör hela familjen vara med och vara överens om beslutet att skaffa hund.

Tiden som krävs?

En av de första frågorna som man bör ställa sig är – Har man den tid som krävs? Frånsett om ni köper en valp, ung eller vuxen hund så kräver vovven mycket tid. Man får räkna mellan två till fyra timmar som man bör vara aktiv med hunden och det varje dag. Desto mer tid ju yngre jycken är. Kan ni inkludera hunden i familjens fritidsintresse, går inte det, bör ni ta en funderare till.

Kostnad

Att skaffa sig en renrasig valp kostar mer än de som är av blandras. Dessutom tillkommer kostnader för foder, försäkring, veterinärbesök, utrustning så som koppel, borste, mat- och vattenskålar med mera. Vill ni skämma bort hunden lite, med bland annat hundgodis, leksaker och tuggben kostar det också lite extra.

Välja ras

Det kan vara lite knivigt att välja vilken ras ni ska ha. Men tänk på dessa sakerna, så blir det lättare att fatta ett beslut om vilken ras ni bör välja.

  • Liten eller stor?
  • Lite eller mycket päls?
  • Mycket eller litet behov av aktiviteter och motion?
  • Lugn eller livlig?
  • Bland- eller renrasig?

Har ni svaren på frågorna blir det lite lättare att välja en hundras som passar familjen.

Välja uppfödare

Man bör välja en uppfödare som är godkänd och som säljer valpar efter att tiken och hanen har klarat vissa tester. Det kan vara tester som exempelvis en ögonlysning, röntgen av armbågar och höfter, hudsjukdomar eller mentaltest. Ett bra sätt är att surfa in på Svenska Kennelklubbens hemsida och där finns massor av matnyttig information och tips inför och efter man har köpt en hund. Där hittar ni också godkända uppfödare till olika hundraser och vilka frågor som bör ställa till dem.

Hämta valpen

Det gäller att se till att göra hemmet valpsäkert och då kan det vara bland annat att inte ha ömtåliga saker i vovvens höjd. För en valp kan börja tugga eller råka knuffa ner det under bus och stoj. Man bör också ta bort sådana mattor som man är rädd om, då det lätt kan hända ”olyckor”. Det bör sättas upp grindar eller andra hinder för att förhindra att valpen kommer in i de rum som inte småjyckar bör vara i.

Detta var några av de saker som man bör tänka på inför att skaffa hund och då eventuellt som valp. Det går också att köpa vuxna hundar via olika hundstall eller liknande om man hellre vill göra det.