Hundar i stallet

Hundar och hästar hör för många ihop, och det är mycket vanligt att hästägare även har en eller flera hundar. Det följer sannolikt naturligt av att man tycker om friluftsliv och djur (något som är en förutsättning för att ha en häst). Innan man tar med sig hunden till stallet finns det dock några saker som kan vara bra att ha i åtanke.

Om man bara har med sig en hund på besök i stallet bör hunden till exempel vara kopplad hela tiden, eftersom den inte är van vid stallmiljön och inte kan de ”spelregler” som gäller där. Även om man har en mycket lydig hund är det alltså bäst att inte ha den lös om den inte har varit i ett stall tidigare. Om man däremot har en hund som i princip bor i stallet eller som har varit där under hela sin uppväxt, och som dessutom kommer på kommando, kan man låta den gå lös. Man bör dock vara medveten om de faror som finns förknippade med att ha hunden lös, till exempel att den blir sparkad eller trampad på av hästar, att hundens jaktinstinkter går igång och den börjar jaga hästarna eller att den hittar råttgift i stallet som den får i sig. Av den anledningen bör man alltid ha hunden under uppsikt, även när den går lös; den ska inte springa fritt över hela stallområdet, utan hålla sig intill sin ägare när hen håller på med hästen.

Något som kan vara bra att tänka på om man ändå låter hunden gå fritt i stallet är att hålla hästens ensilage och hö utom hundens räckhåll, både för att minimera risken att den äter av det och för att den inte ska exempelvis kissa i höet. Det går enkelt att lösa detta problem med en foderhäck, som du hittar flera olika modeller av på Lantbutiken.se.

Om man skaffade sin hund efter att man skaffade häst är sannolikheten stor att den har tillbringat mycket tid i stallet, då många hästägare kan ägna flera timmar varje dag på sin häst. Då är det också en stor fördel att kunna ta med sig sin hund, eftersom den annars skulle behöva vara ensam hemma – något som hunden inte mår bra av i längden. För att träna hunden att inte reagera på hästarna, så att man kan ha med sig den i stallet, kan man till exempel ha med sig godis eller hundens favoritleksak till stallet. Man börjar sedan med att låta hunden se hästar på avstånd, och berömmer den varje gång den visar passivitet mot hästarna. Gradvis kan man sedan röra sig närmare hästarna, och om hunden visar intresse eller blir exalterad av hästarna får man försöka distrahera den med leksaken eller godiset. Till slut är hunden förhoppningsvis så van vid hästarna att den inte bryr sig om dem.

Självklart är det dock viktigt att man respekterar sina stallkamrater innan man tar med sig hunden. Om det är en allmän överenskommelse att det är okej att ta med sig hunden – flera andra kanske redan gör det – är det inget problem att man själv gör det, men om man är den första i sitt stall som vill ta med sig sin hund kan det vara en bra idé att först diskutera det med de andra hästägarna och ryttarna.

Posted in Okategoriserade