Så flyttar du på bästa sätt när du har hund

När man flyttar möts man av många olika utmaningar, för det är mycket som måste klaffa för att en flytt ska gå smidigt och enligt planeringen. Har man hund finns det ännu mer att planera och ta hänsyn till eftersom hunden måste ha det bra och säkert under hela flyttiden. Planerar man rätt behöver det dock inte vara särskilt svårt, oavsett om det är en eller flera hundar som ska följa med i flyttlasset. Hundar kan många gånger vara ganska känsliga varelser som måste stöttas ordentligt när det är dags för större förändringar. Vissa hundar är känsligare än andra, men i regel är det bra för alla typer av hundar om de kan förberedas innan flytten och även få lite extra uppmärksamhet när man väl har kommit på plats i den nya bostaden. I resten av texten kan du läsa om hur du kan flytta på bästa sätt när du har hund.

Praktiska förberedelser och efterarbete

Hur ska hunden eller hundarna förflyttas till det nya boendet, och under vilken period i flyttiden ska de förflyttas? Det är viktigt att planera in det så det inte slutar med att hunden är i vägen eller inte får den uppmärksamhet som den behöver. Att sätta en hundbur i bilen eller att någon promenerar med hunden till det nya boendet kan vara en bra idé. Hundar blir ofta lite uppstressade när det är många som rör sig och mycket som händer och därför är det en bra idé att hunden inte är med vid själva flytten. Finns det kanske någon hundvakt som kan ta hand om den så länge? Det kan även vara en bra idé att gå på lite promenader med hunden i området som ni ska flytta till. Då får hunden en chans att markera sitt revir och känna in den nya platsen vilket gör den mer bekväm när flytten väl har skett. Kom ihåg, håll koll på sådant som försäkringar och andra viktiga papper som måste ändras till den nya adressen. Är hunden mikrochippad måste ni till exempel ändra den adress som chippet är registrerat på.

Ge hunden uppmärksamhet och trygghet

Försäkringar och register är smart att ändra innan flytten har skett, för om hunden till exempel springer bort är det bäst att den nya adressen finns registrerad. Hundar kan vara lite oroliga när de kommer till ett nytt område och därför är det viktigt att man tar sig tid att lugna hunden när flytten väl har avslutats. Gå gärna på långa promenader och ge lite extra uppmärksamhet till hundens välmående. Det är smart att låta hunden ha med sig något den tycker om från den gamla bostaden, som till exempel en hundsäng eller en hundleksak som känns trygg och lugnande. När det kommer till flyttstädningen måste man givetvis lägga ner lite extra energi på att få bort eventuellt hundhår som finns i lägenheten. Det kan vara smart att anlita professionell flyttstädning Sandviken för att verkligen försäkra sig om att den gamla bostaden är ren och fin. Att flytta med hund behöver inte vara svårt om man planerar väl.