Vallhundar

I hundratals år har människan använt hundar för jakt och vallning av djur. Förr i tiden när man livnärde sig på boskap behövde man både en kompanjon som var snabb men även någon som kunde vakta boskapen. Hunden var en given kandidat då de är lojala samt snabba och är otroligt försvarsinriktade om de måste. En vallhund spenderade den mesta tiden med att vaka över de betande djuren. Varför man behövde ha vallhundar var för att det inte alltid fanns stängsel runt betesmarkerna som djuren befann sig på. Oftast behövdes djuren också flyttas runt då det fanns för lite bete efter att betesdjuren varit där en längre period. När det kom till betesdjur kunde det vara alltifrån får till kor som behövde vallas.

Egenskaper hos en vallhund

Man behövde ha en vallhund som både var kvick samt gillade att jobba. Utöver det behövde hunden även vara stor i storleken. På så sätt var djuren också skyddade mot rovdjur som varg och björn. Vissa valde att ha två stycken hundar där en var för att valla medan den andra var för att rädda flocken från rovdjur. Idag använder man oftast vallhundar till just vallning av får och boskap mellan inhägnader. Hunden kan rädda liv om den måste givetvis men numera har man fokuserat avlingen av vallhundar till att enbart valla. En viktig sak att träna sin vallhund på är att behärska sig själv. Till exempel kan inte vallhundar börja jaga en katt mitt under vallning. De måste därför vara otroligt väldresserade och fokuserade på sin uppgift. kort och gott skall vallhunden komma överens med alla djuren på gården för att det skall fungera.

Passande hundraser för vallning

Hundraser som passar till uppdraget som vallhund är framförallt Border collie. Det är en hundras som känns igen på sin svartvita täckning och kvickhet. En annan hundras som passar bra för vallning är Berger des pyrénées. Den härstammar från Frankrike och framförallt, Pyrenéerna. Det är en hundras som skiftar i storlek mellan liten och mellanstor. Den finns även i två olika modeller, korthårig och långhårig. Trots att den är bra på att valla är det inte ofta man ser den utanför Frankrikes gränser. En annan hundras som man inte heller ser alltför ofta är Australian stock dog samt Australian Cattle dog. Många känner dock igen Australian Shepherd som liknar en långhårig collie fast i en mer varierad färgvariant. Det är också en välkänd vallhund som är lite vanligare att se än de andra. Bor man nära skogen är det bra att skydda sin tomt med ett rejält viltstängsel för att undvika otäcka händelser. Många vallhundar har en jaktinstinkt och närmar sig någon gården kan den agera.