I mångas huvud är barn och hundar en självklar kombination, och de som har växt upp med en hund i familjen tycker sannolikt att det är självklart att deras egna barn ska växa upp tillsammans med en hund. I verkligheten är det dock långt ifrån självklart att barn och hundar kommer överens, och för att de ska göra det krävs medveten ansträngning från föräldrarna (tillika matten och hussen).
En sak som är viktig att vara medveten om när man skaffar en hund och har ett barn är till exempel att det är ens eget ansvar som förälder och hundägare att se till att inga olyckor sker när hunden och barnet vistas tillsammans, eftersom varken hunden eller barnet kan hållas ansvariga för hur de beter sig (beroende på hur gammalt barnet är). Man kan med andra ord aldrig lämna ett barn ensamt med en hund, oavsett hur lugn och snäll hunden är.
Något annat man måste göra som förälder är att förklara för barnet vilka regler som gäller när man umgås med hunden, till exempel att man inte ska dra hunden i svansen, rida på hunden eller rycka den i öronen. Man får förklara att hunden inte tycker om det, och att den inte är en leksak – det är något som barn kan förstå även från en tidig ålder. När barnet blir äldre kan man utöka förhållningsreglerna, i takt med att barnet kan umgås med hunden mer oövervakat. Man bör till exempel se till att barnet vet om att man inte ska störa hunden när den sover, särskilt inte när den ligger i sin korg – då ska man inte gå fram till hunden överhuvudtaget. Det kan också vara bra att lära barnet grunderna i hundens kroppsspråk, så att barnet förstår när hunden är glad (viftar på svansen) och det går bra att gå fram och klappa den, och när den är rädd eller stressad (svansen mellan benen, morrar, visar tänderna) och man ska hålla avståndet till den.
När det gäller hundens promenader är det bra om barnen är med på dem så tidigt som möjligt, för att de ska få in vanan och lära sig hur det går till, för att de senare ska kunna gå själv med hunden när de blivit tillräckligt gamla. Om man tar med sig barnen på promenad när de fortfarande ligger i vagn ska man dock tänka på att klä dem extra varmt, eftersom man kan bli stående med hunden. Du hittar till exempel varma och sköna åkpåsar som passar bra för hundpromenader under alla årstider på Elodiedetails.com. Något annat man ska tänka på är att aldrig knyta fast hundens koppel i vagnen, eftersom det kan få förödande konsekvenser om hunden bestämmer sig för att springa iväg.
Om man använder sig av dessa regler, och ser till att uppfostra både sitt eller sina barn och sin hund på rätt sätt, kan alla hundar bli en familjehund. Med det sagt finns det dock vissa hundraser vars temperament gör att de passar bättre rent naturligt för barnfamiljer. Golden retriever och labrador retriever är exempelvis två hundraser som är kända för sin tålmodighet och sin tolerans för barn, även när barnen gör saker som de inte borde, som att dra hunden i svansen eller klättra på dem.