Köldkänsliga raser

De allra flesta hundar klarar av att vistas utomhus även under vintern, då deras päls är designad för att hålla dem varma och deras trampdynor klarar betydligt mer kyla än människors bara fötter. Alla hundraser är dock inte skapta för det svenska vinterklimatet, och vissa kan behöva lite extra hjälp för att hålla sig varma.

Det gäller till exempel den kinesiska nakenhunden, av uppenbara anledningar. En nakenhund har ju ingen skyddande päls, och behöver därför precis som människor ha kläder på sig när den går ut på vintern. Lyckligtvis finns det idag ett stort utbud av hundkläder för hundar i olika storlekar på de flesta djurbutiker, från regnkappor till varmare, fodrade jackor och ”skor” för tassarna.

Även andra små hundraser, som chihuahua, har lätt att frysa och kan behöva lite extra värme i form av exempelvis en tröja redan vid nollgradigt. Det är dock långt ifrån endast små hundar som är känsliga för kyliga. Ett tydligt exempel på det är rhodesian ridgeback, som har kort och tunn päls. Generellt sett kan sägas att korthåriga raser är de som har lättast att frysa, och om temperaturen börjar krypa ned under nollan bör man hålla uppsikt på sin hund under promenaderna; om den börjar skaka, strävar emot när man ska gå utanför dörren eller rent av krampar under promenaden är det ett tecken på att den fryser och behöver extra skydd i form av kläder.

Om man har en ras som inte klarar av att vara ute särskilt länge på vintern, vill man säkert passa på att låta den tillbringa så mycket tid som möjligt utomhus under våren, sommaren och den tidiga hösten. Innan man släpper ut hunden på tomten måste man bara tänka på att ”hundsäkra” tomten, till exempel genom att se till att alla växter som är giftiga för hundar tas bort eller placeras i ett växthus. Detsamma gäller eventuella trädgårdsredskap som hunden kan skada sig på. Om du inte redan har ett växthus hittar du ett stort utbud på Byggmax.se.