Alla hundar kan ge allergi

Hundpsykologen Ulla-Britt är ett levande exempel på att man kan ha hund trots att man är allergisk. Hon tror att man helt enkelt vänjer sig om man umgås mycket med hundar.

Hundallergi

Pälsdjursallergi är ett annat namn för hundallergi och innebär att man reagerar på djur med päls. Alla dessa djur utsöndrar nämligen allergener vilka återfinns i hud, päls, saliv, blod och urin. Hur litet eller stort djuret är verkar inte spela någon större roll för allergikern.

Lågallergena hundar

Det finns inga hundar som är helt allergifria men det finns de som folk tycks hantera bättre. Man skulle kunna tro att det är nakenhundarna som vore lämpligast men så är inte fallet. De hundraser som allergiker hanterar bäst är ofta hundar som inte fäller sina pälsar. Alltså de hundar där pälsen ofta är ganska tjock och måste ryckas bort. Den franska pudeln, den ungerska pulin och den portugisiska vattenhunden brukar gå bra men man kan behöva bada dem ofta.

Besök hundägare

Åk gärna hem till folk som har hundar av endast en ras och testa hur du reagerar just där. Det kan ge en indikation över hur du klarar just den rasen!