Slädhundar från Sibirien

Sibirian husky är en mycket hälsosam hundras vilket förmodligen har att göra med att man huvudsakligen har avlat för funktion. Hundutställningarna med sina estetiska nycker har därmed inte lyckats influera rasen.

En gammal historia

I det tuffa sibiriska klimatet behövdes starka, uthålliga hundar. Det var nomadfolket som använde denna typ av hund för att förflytta människor, varor och annan utrustning över långa distanser. Under en vid tidsperiod har hundarnas funktion därmed varit att dra slädar.

Alaska

Under guldruschen i Nordamerika var denna typ av hund till stor hjälp. När rusningen började att avklinga var det också där som rasen kom att utvecklas till vad den är idag. Fokuset för aveln var dock att få fram en hund för tävling inom draghundssporten.

Arbetsmyror

Dessa vänliga hundar är riktiga arbetsmyror. De är fulla av energi och älskar att arbeta hårt. Det finns de raser där hundarna knappt kan umgås med varandra utan att börja bråka men detta är inte fallet för huskyn. För att kunna arbeta i flock så krävs det att man faktiskt kan umgås i flock och slagsmål är därför ovanligt.

Uthålliga rörelser

Vad vore en arbetande hund utan kraftfulla rörelser? Självfallet ska siberian husky utstråla styrka och kraft. Rörelserna ska vara eleganta och flytande. Vinklar och kroppsproportioner ska klara av hårt arbete så exteriöra defekter hör inte hemma i denna ras. Hundrasen är medelstor där vikten ligger någonstans mellan 20 – 25 kg.

Funktionell päls

Huskyn har utvecklats i ett kallt klimat och det är viktigt att pälsen reflekterar detta. Rasen ska alltså ha en kraftig päls med en mjuk underull. För övrigt sköter pälsen sig själv och hunden kräver på sin höjd en dusch någon gång i bland. Pälsen fälls kontinuerligt men fällningen tilltar framförallt under vår och försommar.

Vänlig runt människor

Sibirian husky ska vara vänliga mot okända människor men den behöver inte vara kärvänlig. En viss stolthet och reservation kan ses hos vuxna individer. Rasen ska fullständigt sakna aggression vilket gör den till en lämplig ras för arbete runt människor.

Dagens hundar

Idag används hundarna ofta inom turistväsendet där de drar naturtörstande turister i norrländska slädar. Annan typ av dragning är också vanlig som aktivitet. Jaktinstinkten hos rasen är hög vilket gör att den kan vara väldigt svår att ha lös under kontroll.